Women We Love: Jetteke van Lexmond - part 2

07 June 2016

Conscious living
Als je iets koopt, kleding, food of non-food, vraag je je dan af waar het vandaan komt? 
“Ja zeker. Dat maakt het leven soms wel lastig met mijn beroep. Voeding is makkelijker te traceren. Kleding is lastiger en niet heel transparant. Wat dat betreft een moeilijke branche.”

We kletsen verder over de veelzijdigheid van de fashion business. En hoor hoe Jetteke trouw blijft aan zichzelf en haar eindeloze passie voor schoonheid. 
“In mijn vak heb ik te maken met alle lagen in de mode. Met veel merken door elkaar en probeer zo goed mogelijk om te gaan met de keuzes die ik maak. Ik ben namelijk vaak afhankelijk van het budget van klanten. Dat zorgt er voor dat ik consessies moet doen en soms afwijk van mijn voorkeur binnen een sustainable lifestyle.” Ik hoor dat in een commercieel umfelt Jetteke een zo bewust mogelijke keuzen probeert te maken.

Family first
In huis hangen prachtige memorabilia van haar werk, tekeningen van haar twee kinderen en foto’s van familie en vrienden. Het gezinsleven lijkt de boventoon te voeren naast haar prachtige carriere. Met bewondering hoor ik hoe Jetteke gezin en werk weet te combineren. “Ik ben heel druk en kies de krenten uit de pap. Ik doe opdrachten en ga naar events waar ik echt iets mee heb. Het blijft afwegen, zo heb ik laatst zelfs de pers presentatie van Chanel aan me moeten voorbij laten gaan. Dat vind ik heel jammer maar dan heb ik een job in Amsterdam die dag. Zo gaat dat... “

Heb je weleens iets weggedaan waarvan je denkt.. shit dat komt nu helemaal terug?
Lastig. Momenteel leeg ik mijn kast met mooie spullen die naar Designer-Vintage gaan. Als ik misschien wat meer af zou vallen zou ik het wel passen. Maar als het een half jaar onaangeroerd in mijn kast ligt dan moet het eruit. Dat ruimt op. Wordt het niet verkocht dan is het meant to be en geef ik het nog een kans.

Designer-Vintage Primeur
Nu is het voor het eerst dat ik mijn mooie designerstuks eruit haal en online zet op Designer Vintage. Er zit veel emotionele waarde aan sommige items. Ik hoop dat ze worden geadopteerd door iemand die dezelfde schoonheid er in ziet en er heel veel plezier van heeft.

Stuff is just stuff
Maar spullen blijven ook gewoon spullen. Momenten zijn mij het meest dierbaar. In een rokje wat ik online ga zetten op Fashion Vintage heb ik 13 jaar geleden Alex voor het eerst in heb ontmoet. Ik heb geen dochters en op een gegeven moment moet ik ook afstand doen van zoiets.

Wat vraag je voor de items op Designer-Vintage?
Moet ik nog uitzoeken. Ik heb het meeste maar een paar keer gedragen, dan verdient het nog een goede prijs.

Ben je een collector? 
Ja zeker. Overal vind ik de meest bijzondere stukken. Zo leuk om verrast te worden op de juiste plek en op het juiste moment. Dat voelt als meant to be. Het verhaal achter een stuk intrigeert me. Liefde en handwerk bij oudere items vind ik zelf heel cool. Die zijn met veel meer rust gemaakt. Nu is de mode over zijn kop. Vroeger had je maar twee collecties en een haute couture collectie. Nu is het niet bij te benen. Creative directors raken overspannen. Het is onmogelijk om 16 collecties perfect af te leveren, het is ronduit too much.

Hoe hou jij je focus in deze overload aan informatie en prikkels? 
Op werkvlak laat ik me niet gek maken. En ga steeds terug naar de vraag “Wat ik wil vertellen?” Die verhaallijn is mijn houvast. Rust vind ik bij mijn gezin. Mooie en eenvoudige dingen doen met elkaar. Samen zijn en spelletjes doen bij de haard. Schilderen, creatief bezig zijn. Dat is waar ik mijn energie vandaan haal.

Wat is mode voor jou als vrouw?
“We leven in een visuele wereld. En mode is een manier van expressie. Je doet de moeite om jezelf uit te drukken en het geeft ruimte om er mee te spelen. Zonder woorden kun je laten zien wie jij op dat moment bent, dat vind ik mooi. Zo draag je een hele andere boodschap uit als je op de wadden eilanden bent met je gezin of naar een Chanel presentatie gaat.
Mode is ‘je vindt je zelf iets waard’.” 
“Ik hou van originaliteit. En geloof niet in met de stroom meezwemmen. Ik neem geen genoegen met gewoon. Mij kun je niet ongelukkiger maken in een dagindeling waar alles mainstream is. En ben gek op paradijs vogels, die kleuren het straatbeeld. Mensen die zich uitdrukken op hun eigen manier en niet bezig zijn met wat anderen er van vinden.”

Wise words
Ik herken me in Jetteke’s woorden. Met mijn macrobiotische, bourgondische en kunstzinnige opvoeding werd ik van huis uit gestimuleerd alles te dragen wat ik mooi vond. Ongeacht het huidige modebeeld. En te eten waar ik me lekker bij voelde. Van verkleedjurken over elkaar aan naar school tot aan de rauwe noten uit een geryceld kruidenpotje als pauzehapje. 
Ik vertel dat het altijd de nodige kritiek van anderen oproept. Waarop Jetteke beaamt: “Durf te zijn wie je bent. Je zult altijd weerstand voelen van de rest van de wereld als je met je kop boven het maaiveld uitsteekt.”

Ik vind je er altijd mooi en eigenzinnig uit zien, dat is je werk en je passie. Vind je je zelf weleens een fashion faux pas of flater slaan? 
“Soms ga ik iets te snel voor comfortabel. Gek genoeg krijg ik dan nog te horen dat ik er leuk uit zie. Ik heb mooie dingen in mijn kast. Ik koop liever een mooi stuk en geen tassen vol rommel.”

Tassen of schoenen tic?
“Tsja.. Hoeveel tassen kun je dragen? Ik hou het bij niet teveel tassen.. ik wissel er het liefst een aantal af. Met schoenen geef ik veel meer persoonlijkheid weer. Zo doe ik nu ook een paar prachtige high heels weg van mijn favoriete designer Alaia. Helaas heb ik ze weinig gedragen dus tijd voor een nieuwe eigenaresse.”

Wat is jou beste mode investering geweest?
“Colberts en jasjes. Chanel jasjes blijven classic. Ik heb ook een te gek Balmain jasje die mooi blijft en een goeie Balenciaga. Verder houd ik ook van little black dresses. Altijd goed en met je haar, make up en schoenen maak je je outfit compleet anders.”

Investeer je in spullen met oog om ze door te verkopen?
“Nee nooit.”

Favoriete item in je kast?
“Overhemden van Céline tot aan C&A.”

Stijlicoon? 
“Ik vind Jackie kennedy door de jaren heen zo bijzonder. Vooral juist in haar ‘off-moments’ als ze op vakantie is, lekker nonchie en oh zo stijlvol. Coco Chanel vind ik ook geweldig. Zij is een uber-stijlicoon en staat voor zoveel. Ze schopte overal tegenaan, revolutional en ever so stylish

Met welke collectie ben je momenteel erg blij? 
“Céline doet het erg goed met die tussen collectie. Hogere broeken die wijder zijn in combinatie met katoenen overhemden met een twist. Helaas vind ik niet alles geschikt voor mezelf. Hermès vind ik nu ook heel cool met de nieuwe ontwerpster Nadège Vanhee-Cybulski. Ik bewonderde haar werk al toen ze bij de Row zat. En Alaia blijft mijn all time favorite.”

Ik bespeur meer liefde voor ‘les Parisiennes’ dan bijvoorbeeld de Antwerpenaren, klopt dat?
“Ja dat klopt. Als de fashion week in Parijs begint krijg ik kriebels. Ik hou verder van uitgesproken ontwerpen en kleuren.

Favoriete outfit on a lazy sunday? 
“Hanro is een prachtig merk waar ik graag stuks van draag en Free City jogging broeken zijn al jaren mijn favoriet. Heerlijk met een cashmere sweater. In de silk pyama style kan ik me ook vinden en je kan zo in PJ’s over straat.”

In een ideale wereld: Wat zou je veranderd willen hebben in de mode met oog op awareness en sustainability?
“Ik zou momenteel meer consuminderen en focus willen zien in de mode. Geen TGV-modus meer. Liever terug naar ambachtelijke, liefdevolle productie en kwaliteit. Wachtlijsten gaan de essentie van fashion voorbij. Ik vind mode geen status symbool, je koopt iets omdat jij t mooi vindt en niet om een ander af te bluffen. Mode is er bedoelt voor jou en niet voor een ander.”

Last but not least nog een tip voor de bewuste shopper?
“Maak bewuste keuzen en zorg voor je perfecte kast. Zorg ook goed voor jezelf en blijf weg van dat jojo-effect. Wissel je basics af en combineer ze met mooie klassiekers. Mooi hoeft zeker niet duur te zijn. Koester een paar eyecatchers, die kun je altijd weer door verkopen op Designer Vintage.” Ik heb het gevoel alsof ik nog twee dagen met Jetteke kan doorpraten. Ik fiets met een inspirerend en gezellig gevoel de gracht op naar huis. Het is me duidelijk dat Jetteke mode ademt zoals het bedoelt is. Vanuit creativiteit, passie en met een goede dosis nuchterheid en bewustwording. Een gevoel wat veel verder gaat dan materie.