De 10 meest iconische ontwerpen van Chanel

Chanel-two-tone-shoes
Getty Images
06 September 2021

De invloed van Chanel op de modewereld is onmiskenbaar. Coco Chanel, de oprichtster van het beroemde modehuis, veranderde de mode voor de vrouw en zorgde ervoor dat vrouwen vrijuit konden bewegen. Met de komst van de yachting broek werden vrouwen verlost van het korset, en de beroemde 2.55 zorgde ervoor dat vrouwen hun handen weer vrij hadden. Zo rebels als ze was, Gabrielle was nooit bang om grenzen te verleggen. We hebben de 10 meest iconische Chanel ontwerpen van de afgelopen eeuw op een rijtje gezet. 

1. De Boy Bag

Gabrielle 'Coco' Chanel was een echte tomboy en werd geïnspireerd door herenkleding. Haar grootste muzes waren haar beau's en de liefde van haar leven: Boy Capel. Na jaren was het Karl Lagerfeld die de Chanel Boy Bag introduceerde. De Chanel Boy Bag is één van Chanel's meest gewilde tassen en behoort tot de klassiekers van Chanel. De karakteristieke details zoals het hardware geven de tas een unieke look. 

chanel-boy-bag
Getty Images

 

2. 2.55 Quilted Bag

In februari 1955 werd de iconische 2.55 tas geboren. Gabrielle haar klanten waren in het begin sceptisch over het ontwerp, maar het werd al snel een mode sensatie. Gabrielle Chanel voegde straps toe, zodat de handen van dames die deze tas droegen vrij waren. Normaliter droegen deze vrouwen een clutch, wat onpraktisch en vermoeiend was. Je kunt je inbeelden dat het dragen van een tas tijdens het drinken van champagne, uitjes naar het theater en paardrijwedstrijden vrij moeilijk was. Het toevoegen van een ketting was een revolutionair idee in de jaren 50.

chanel-reissue-bag
Getty Images

 

3. Chanel Two-tone Schoenen

In 1957 introduceerde Coco Chanel de two-tone slingback schoenen. Direct na de introductie droegen beroemdheden zoals Catherine Deneuve, Romy Schneider en Brigitte Bardot deze schoenen. In de tijd dat de two-tone slingback's geïntroduceerd werden, droegen vrouwen voornamelijk schoenen die matchte met de kleur van hun outfit. De twee kleuren in de schoen is wat dit ontwerp zo revolutionair maakte. De nude kleur is voor het creëren van het effect van langere benen, en de zwarte top is gemaakt om voeten kleiner te laten lijken. 

chanel-two-tone-shoes
Getty Images

 

4. De Breton Top 

Na een trip naar de Franse kust was Coco Chanel zo geïnspireerd door de uniformen van mariniers dat ze streepjes in haar collectie in 1917 verwerkte. Sindsdien is de Breton top één van de meest stylish items van de wereld, gedragen door grote mode iconen zoals Brigitte Bardot, Edie Sedgwick, Audrey Hepburn, Jane Birkin en Alexa Chung. Met haar liefde voor gestreepte tops veranderde Coco Chanel voor altijd de casual vrouwenkleding. 

coco-chanel-breton-top
Warner Bros

 

5. Little Black Dress 

Voor 1920 droegen vrouwen alleen zwart als ze aan het rouwen waren. Het was niet gepast om deze kleur op een ander moment te dragen. Maar dit veranderde allemaal door Coco Chanel. De Little Black Dress werd geïntroduceerd in 1926, toen Vogue een schets van het jurkje publiceerde. Vogue noemde de jurk een 'uniform voor de smaak van alle vrouwen'. Vanaf dit moment werd de Little Black Dress razend populair. 

chanel-lbd
Getty Images

 

6. Faux Parels 

Coco Chanel werd amper gespot zonder een flinke rij parels om haar nek. Met haar nepparels en nepgoud was ze één van de eerste die nep sieraden normaal maakte. Coco vond dat vrouwen meer goedkope sieraden moesten kunnen kopen, zodat ze bij iedere outfit gepaste sieraden konden dragen, in plaats van het dragen van altijd dezelfde simpele accessoires. 

chanel-pearls
Getty Images

 

7. Het Tweed Jasje 

Eén van de materialen die Coco Chanel gebruikte voor haar pakken was tweed. Het beroemde tweed materiaal wat gebruikt werd voor het Chanel jasje was niet alleen geïnspireerd op herenkleding, maar ook daadwerkelijk geïnspireerd op een man. Coco Chanel droeg vaak de kleding van haar vriend, en ze besefte al snel dat de comfortabele en prachtige stof perfect zou zijn voor haar eigen ontwerpen. In 1924 begon een Schotse fabriek met de productie van tweed materiaal voor Chanel. Tot vandaag de dag straalt het Chanel Tweed jasje dezelfde elegantie uit als het 100 jaar geleden deed.

chanel-tweed-jacket
Warner Bros

 

8. Yachting Broek

Coco Chanel werd geboren in 1883, een tijd waarin high-society vrouwen in Frankrijk alleen rokken droegen. Maar de rebelse Coco Chanel droeg niets liever dan broeken en leende vaak de pakken van haar vriend. Ze begon met het ontwerpen van broeken voor vrouwen, en al snel werd de broek een mode item in de kast van iedere Franse vrouw. De bijzondere vorm van de Yachting broek is nog steeds jaarlijks terug te zien in de nieuwe modetrends. 

Chanel-yachting-pants
Getty Images

 

9. Two-tone Ballerina's

Deze flatjes zijn comfortabel maar chic, en zijn net zo tijdloos als een klassieke stiletto. Deze ballerina's staan bekend om haar kleuren, strikjes en CC-stitching. Coco Chanel droeg ze zelf, omdat ze een grote voorstander voor comfortabele kleding was. De Chanel ballerina word al eeuwen geliefd en is zowel onder de jonge als oude generatie populair.

Chanel-flats
Getty Images

 

10. Chanel No. 5 

In 1922 introduceerde Gabrielle Chanel haar eerste parfum, Chanel No. 5. Coco was de eerste ontwerpster die haar luchtje een andere naam gaf dan de naam van het modehuis. De parfumeur van Chanel maakte 10 verschillende parfums, maar Gabrielle koos nummer 5, omdat dit haar geluksnummer was én het luchtje heerlijk rook. Na de introductie in 1921, werd No. 5 snel bekend en werd dit luchtje één van de meest populaire parfums van de wereld. Het luchtje werd gedragen door Marilyn Monroe, die zelf zei dat ze No. 5 alleen 's nachts droeg. 

chanel-marylin-monroe
Chanel