4 boeken die je zullen helpen een duurzamere levensstijl aan te nemen

Designer-Vintage
25 March 2020

In een eerder artikel over de positieve bijwerkingen van de thuis-quarantaine waarin we momenteel allemaal verkeren, leggen we uit dat het misschien niet zo slecht is om deze tijd te gebruiken om te reflecteren over wat we nou echt nodig hebben en waar we waarde aan hechten. Om je te helpen een meer duurzame levensstijl aan te nemen, heeft het Designer-Vintage team 4 boeken over duurzame mode voor je op een rijtje gezet - en waar je ze kunt kopen.

1. The Conscious Closet
Kleding is voor ons een manier om onze persoonlijkheid en style uit te drukken. Dit was voor Elizabeth L. Cline inspiratie om the conscious closet te schrijven. Soms willen we een verandering, minder kleding of een minimalistische style. Of je doel nou een klassieke capsule wardrobe is, trends bij te houden zonder het milieu te schaden, betere kwaliteit te kopen, ethische merken te zoeken of al het bovenstaande? The conscious closet zit boordevol handige hulpmiddelen die je nodig hebt om je doelen te behalen. Elizabeth verdiept zich in een nieuw onderzoek naar de impact van de mode en helpt ons onze dagelijkse (mode) keuzes optimaal te benutten. 


2. Slow Fashion
De oprichtster van People Tree, Safia Minney, spreekt met grote namen in de duurzame modewereld die alternatieven bieden op de huidige (vervuilende) mode industrie. Zo introduceert ze designers, labels en verschillende innovatieve en milieuvriendelijkere stoffen. Haar doel is om de mode industrie te veranderen in een milieuvriendelijke en eerlijke industrie. Na het lezen van dit boek toont ze aan dat dit echt wel kan lukken!


3. Sustainable Fashion and Textiles

Kate Fletcher neemt ons mee in de wereld van duurzame mode, waarin zij in de eerste vier hoofdstukken de belangrijkste stadia van de levenscyclus alles uitlegt over materiaalteelt/ winning, productie, gebruik en verwijdering. In de resterende vier hoofdstukken neemt zij ons mee in ontwerpbenaderingen voor het veranderen van de mode industrie, aard van consumptie, serviceontwerp, lokalisatie en gebruikersbetrokkenheid. In elk hoofdstuk wordt tot in detail een ander onderdeel van de mode industrie uitgelegd en uiteindelijk vormt dit samen een innovatieve manier van denken over textiel en kleding. Een boek die jou tot in de detail uitlegt hoe de processen in elkaar steken.

4. Overdressed
Na het lezen van The Conscious Closet konden we geen genoeg krijgen van de boeken van Elizabeth L.Cline. Goedkope mode heeft ons in haar macht en we willen het liefst vaak afwisselen en mee met de trends. Fast fashion brands bieden ons de nieuwste trends voor de laagste prijzen aan en omdat de trends zo snel gaan, willen we steeds meer. Elizabeth gaat op zoek naar de ware aard van de goedkope mode wereld. Wat doen we toch met al die goedkope kledingstukken? En waarom willen we steeds meer? Wat doet de mode industrie met ons, onze samenleving en het economisch welzijn?Overdressed zal je inspireren om je geld budget op orde te krijgen en een weg terug te vinden naar goed gekleed zijn en je lekker te voelen in wat je draagt.

Kortom, genoeg leesvoer voor jou om je zelf-quarantaine mee door te komen.

Designer books