9 Dingen die je nog niet wist over de Hermès Birkin

hermes-birkin-bag
Getty Images
05 January 2021

1. We moeten de echtgenoot van Jane Birkin bedanken voor de Birkin-tas

We kennen allemaal het klassieke verhaal: Jane Birkin zat naast de CEO van Hermès, Jean-Louis Dumas, in een vliegtuig toen al haar spullen uit haar tas vielen. Dit vreemde geval van serendipiteit resulteerde in de geboorte van de Birkin-tas. De details over waarom ze deze onpraktische tas droeg, worden echter vaak weggelaten. In 2012 vertelde Jane Birkin aan de London Telegraph dat haar man Jacques Doillon twee dagen voor de vlucht over de geweven mand was gerend die ze normaal gesproken bij zich had.

2. Het originele ontwerp van de Birkin-tas werd geschetst op een kotszakje

Gek om te bedenken dat 's werelds meest begeerde tas zijn leven begon op een bruine papieren zak. Niet zo chic ...

3. Jane Birkin gebruikt slechts één Birkin tegelijk

Tegenwoordig is de Hermès Birkin een symbool van extreme rijkdom en status geworden. Liefhebbers van Hermès over de hele wereld verzamelen Kelly's en Birkins, zoals men zou doen met postzegels. De vrouw die de beroemde tas inspireerde, heeft echter een heel andere benadering als het gaat om de Birkin-tas. Jane Birkin gebruikt slechts één Birkin per keer en zal deze dragen totdat hij volledig opgebruikt is. Ze versiert haar tassen ook met patches, bedels en andere personalisaties om de tas minder formeel en in haar eigen woorden: minder snobbish te maken.

4. Birkins zijn alleen al in meer dan 20 tinten blauw gemaakt

Als je aan de Hermés Birkin denkt, denk je er waarschijnlijk meteen aan in een nude of zwarte kleur. Maar de Birkin is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Volgens de BBC is de tas in de 31 jaar sinds zijn debuut geproduceerd in minstens 25 tinten blauw, waaronder populaire klassiekers als Blue Jean, Mykonos en Bleu Roi.

 

Image

5. Jane Birkin ontvangt een nominale royalty voor het gebruik van haar naam

Oorspronkelijk was Jane Birkin tevreden met een gratis Birkin-tas eenmaal per jaar, in ruil voor het gebruik van haar naam (zouden we dat niet allemaal zijn?). Tegenwoordig is ze nog steeds geen betaalde ambassadeur of gezicht van het Franse modehuis, maar ontvangt ze een jaarlijkse vergoeding om het gebruik van de naam Birkin te compenseren. Filantroop Jane Birkin schenkt dit bedrag aan goede doelen naar keuze. Volgens de Telegraph ontving Jane Birkin €38.819.

6. Het kost 48 werkuren om een Birkin te maken 

Alle tassen van Hermés worden gemaakt door een enkele ambachtsman in één van de ateliers van Hermés. Het duurt 48 uur om een tas af te werken. Dit betekent niet dat de tas in twee dagen klaar is, maar in 48 werkuren. Dus fulltime zou het meer dan een week duren.

7. De duurste Birkin die ooit is geveild, kostte bijna een kwart miljoen

De duurste Birkin ooit, was een exemplaar van krokodillenleer met witgouden hardware en diamanten studs. De tas is in 2011 geveild voor een bedrag van €189.842,-.

8. Birkins zijn niet zo schaars als je denkt

Het verhaal gaat dat er een eindeloze wachtlijst is om een ​​Birkin-tas te kopen, wat deels waar is. Soms, als je voor het eerst een winkel binnenloopt en het vriendelijk vraagt, heb je geluk. Maar je kunt ook de wachtlijst op ons platform overslaan. We hebben altijd een assortiment aan Birkins online!

9. De 'Himalaya' Birkin komt eigenlijk niet uit de Himalaya

De naam Himalayan, die verwijst naar de super zeldzame Hermès Himalayan Crocodile Birkin, is op geen enkele manier verbonden met de oorsprong van het leer. De naam verwijst eigenlijk naar de unieke kleuren van de tas, waarvan wordt gezegd dat ze lijken op een met sneeuw bedekte (Himalaya) berg.