Burberry, Chanel en Hermès hebben het milieuverdrag 'Fashion Pact' getekend

30 August 2019

Veel bekende modemerken hebben zich aangesloten bij het 'Fashion Pact' om de aarde te beschermen en klimaatverandering te bestrijden. Aangezien de mode-industrie één van de grootste industrieën ter wereld is, is het belangrijk dat ze een leidende rol aannemen in de strijd naar een duurzamere toekomst.

François-Henri Pinault, CEO van Kering, is een belangrijke naam in de weg naar deze overeenkomst. Aangemoedigd door premier Emmanuel Macron, nam hij het initiatief voor dit milieuoverdrag. Het 'Fashion Pact' werd uitgebreid geïntroduceerd en besproken met de wereldleiders op de G7-top in Frankrijk.

Leden van het 'Fashion Pact' staan ​​voor drie hoofddoelstellingen:

  1. Opwarming van de aarde: de uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2050 nul zijn en de opwarming van de aarde mag tegen 2100 niet met 1,5 graden zijn toegenomen.
  2. Herstel van biodiversiteit: natuurlijke ecosystemen moeten worden hersteld, terwijl de natuur en dieren moeten worden gespaard. Als er geen stoffen van goede kwaliteit meer kunnen worden gevonden, heeft de mode-industrie een groot probleem.
  3. Behoud van de oceanen: door wegwerpplastic te verminderen, komt minder afval de oceanen binnen. Het is belangrijk om meer te recyclen en onnodige verwijdering van afval te voorkomen.

Alle merken die dit verdrag hebben ondertekend (meer dan 30% van de mode-industrie!), hebben beloofd zich aan deze drie doelstellingen te houden. De overeenkomst is niet bindend, maar de bedrijven zullen eens in de paar jaar een jaarverslag over hun voortgang publiceren. Merken als Alexander McQueen, Armani, Prada, maar ook giganten als Nike, Zara en Adidas hebben zich al aangesloten bij het 'Fashion Pact'. Daarentegen hebben grote namen Dior en Louis Vuitton de overeenkomst (nog) niet ondertekent. 

We zijn blij te zien dat veel merken toetreden tot het 'Fashion Pact' en bijdragen aan het verduurzamen van de wereld. We hebben nog een lange weg te gaan, maar het tekenen van de overeenkomst is een grote stap in de goede richting. Hopelijk volgen nog veel meer merken en kunnen we dit samen bestrijden!

Wat vind jij van het het 'Fashion Pact'?