De hervorming van Yves Saint Laurent

09 January 2018

Sinds Hedi Slimane de creatief directeur bij Yves Saint Laurent is geworden in maart 2012, is er veel ophef ontstaan rondom het Franse modehuis. Veel critici vonden al snel dat hij een element injecteerde in het nalatenschap Yves Saint Laurent , beïnvloed door jeugdsubculturen, wat totaal niet bij het huis paste. Maar het tegendeel is waar! Jeugd en vrijheid waren juist ook essentiële elementen in het werk van Yves gedurende de jaren 60. Maar de irrationele reacties waren uiteindelijk de onverwachte publiciteit dat het huis nodig had om de hervorming tot een succes te maken. Slimane heeft zelfs voor een enorme groei gezorgd door het terugbrengen van hernieuwde allure. Er zijn veel meer andere redenen die verklaren waarom Yves Saint Laurent en Pierre Bergé het vertrouwen in Hedi Slimane hadden. Een deel van het ‘reform project’ van Slimane was de rebranding van Saint Laurent. Veel mensen snappen tot de dag van vandaag niet waarom de hervorming van YSL nodig was, en voornamelijk waarom de rebranding moest gebeuren. Wij zullen dus de hele situatie uitleggen rondom deze drie bijzondere mannen!

Hedi Slimane wilde Couture herintroduceren. Eerder was Yves Saint Laurent gestopt met het produceren van Couture omdat, volgens Pierre Bergé, ware Haute Couture niet langer bestond door de sociale gelegenheden die nodig waren. Dat was wellicht waar voor die tijd, maar nu geldt dat niet meer. Hedi heeft veel gesprekken hierover gehad met Pierre. Uiteindelijk kwam Hedi tot de conclusie dat er verschillende manieren zijn om Couture te benaderen. Voor Yves Saint Laurent, is dit het gevoel van privacy dat overheerst. Dit omdat privacy tegenwoordig de enige luxe lijkt te zijn.

Image

Hedi vond dat het bouwen van nieuwe couture salons het eerste én belangrijkste symbool moest zijn dat zou worden voltooid. Na de opening van het couture huis, viel al het andere in zijn project automatisch op zijn plek. Hedi vindt het enorm belangrijk om de traditie te behouden terwijl de tijd waarin we nu leven ook wordt geadresseerd. Dit werd ook altijd gedaan door Yves en Pierre. Hoewel veel mensen denken dat het weghalen van Yves uit de naam gelijk staat aan het verwaarlozen van traditie, maar het tegenovergestelde is waar. Veel weten dan ook niet dat Yves Saint Laurent het idee had om de Ready-To-Wear collecties ‘Saint Laurent Rive Gauche’ te noemen. Hij wilde een duidelijk onderscheid tussen Couture en RTW. Hedi heeft simpelweg het idee uitgevoerd, met wat aanpassingen natuurlijk. Hij noemde de RTW collectie Saint Laurent. YSL focust nu op Couture en Saint Laurent verwijst naar de RTW collectie. Beide lijnen zijn nog steeds voorzien van het monogram logo, dat werd ontworpen door de artiest Cassandre.

Yves en Pierre waren beide een voorbeeld voor Slimane doordat zij jaren nauw hebben samengewerkt. Hij heeft een verantwoordelijkheidsgevoel en loyaliteit tegenover Yves en Pierre door een persoonlijk verleden. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom hij terug is gegaan naar YSL, voor Pierre en Yves. De laatste jaren is Hedi druk bezig geweest met het beschermen van de Yves Saint Laurent foundation. Voor hem is het simpelweg een kwestie van eer, plicht en liefde. Door de liefde die alle mannen voor elkaar hadden, verwijst Hedi voortdurend naar Yves in verschillende manieren, direct en indirect. Van de tailoring, de silhouetten en details, er is altijd een referentie naar de stijl van Yves te vinden.

Image

We weten nu dus voor eens en voor altijd dat de merknaam nog steeds, in het algemeen,  Yves Saint Laurent is. De Couture wordt Yves Saint Laurent genoemd en YSL zal voornamelijk gaan over de ateliers, de traditie en complete luxe. De RTW lijn wordt nu Saint Laurent Paris genoemd. Hedi Slimane heeft de hervorming uitgevoerd omdat hij zeker wist dat Yves en Pierre dit voor het huis zouden hebben gewild.