De Louis Vuitton Speedy tas

louis-vuitton-speedy
Getty Images
05 June 2021

De wereldberoemde Speedy was de allereerste handtas van het huis van Louis Vuitton en meteen een succes! De tas is gedragen door iconen als Audrey Hepburn, die zelfs om een ​​op maat gemaakt formaat vroeg dat nog steeds populair is. In deze Masterclass duiken we in de geschiedenis van één van de grootste it-bags aller tijden.

Hoe het allemaal begon

De naam Speedy zal velen doen denken dat deze tas nog maar een paar decennia oud is. Maar in werkelijkheid was de Speedy al in de jaren dertig een geliefd modeaccessoire! Dus laten we terug gaan naar het begin... Het verhaal achter het luxelabel Louis Vuitton begint in 1835, toen een jonge man naar Parijs reisde op zoek naar zijn fortuin. Amper twintig jaar later startte Monsieur Vuitton zijn eigen bedrijf: Louis Vuitton Malletier. Een bedrijf dat later één van de grootste modehuizen ter wereld zou worden.

De allereerste handtas

De Speedy is in 1930 ontworpen als een kleinere versie van de immens populaire Keepall tas. De tas markeert een keerpunt in de geschiedenis van Louis Vuitton, aangezien de Speedy in feite de allereerste handtas van het modehuis was. Terwijl de Keepall bedoeld was voor de wereldreizende elite, is de Speedy ontworpen voor alledaags gebruik.

 

Image

'Heavy duty' tas

De originele maat van de Speedy is 30 cm, wat hem handzaam en toch ruim maakt. Op verzoek van Audrey Hepburn zelf heeft Louis Vuitton een kleinere versie van 25 cm geïntroduceerd, die vandaag de dag nog steeds een erg populaire maat is. Tegenwoordig is de tas ook verkrijgbaar in 35 en 40 cm. De klassieke uitvoering van de tas bestaat grotendeels uit stevig canvas met leren hengsels, die door de jaren heen donkerder worden tot een vol patina. Het canvas is waterdicht, blijft krasvrij en scheurt niet, het perfecte materiaal voor een ‘heavy duty’ tas.

 

Image

 

Damier tot Epi

Door de jaren heen is de tas ontworpen in tientallen verschillende materialen, varianten en kleuren, maar de klassieke vorm van de tas is ongewijzigd gebleven. Als je niet houdt van het typische Monogram canvas kun je ook kiezen voor Damier, Epi of de speelse Totem variant. Op Designer-Vintage vind je een vintage Speedy (met de meest vriendelijke prijzen), limited editions, maar ook gloednieuwe stukken. Weet je niet zeker welke maat je moet kiezen? Wij hebben alle beschikbare maten van de Speedy op een rijtje gezet zodat je gemakkelijk de perfecte maat kunt vinden!