Dutch Sustainable Fashion Week

08 October 2019

De zesde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week is in volle gang. Tijdens dit duurzame modespektakel staat het verduurzamen van de mode-industrie centraal. Een makkelijke manier om je steentje bij te dragen is het kopen en verkopen van tweedehands in plaats van nieuw. Wij, als tweedehands designer platform, proberen iedere dag mensen te inspireren om te kiezen voor tweedehands om zo de levensduur van items te verlengen. Een belangrijke vraag die mensen tijdens dit evenement bezighoudt, is: 'hoe zorgen we ervoor dat we niet steeds kleding blijven produceren van nieuwe materialen en hoe kunnen we iets met de oude materialen doen?'.

Circular Fashion, Waste Reduction en (New Textile) Innovation

Het zal je vast niet verbazen, maar de mode-industrie is de op één na vervuilendste industrie ter wereld. Dit komt voornamelijk door de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van de kleding. Om kleding te maken, zijn er veel grondstoffen nodig. Gebruik van water, land en chemicaliën voor stof heeft een grote impact op het milieu. Daarbij komt kijken dat kledingstukken tegenwoordig niet lang gedragen worden. Het schijnt zelfs dat een kledingstuk na 7 keer dragen weggegooid wordt. Al deze kleding komt op een vuilnisbelt terecht. Na verloop van tijd gaat de kleding ontbinden en komt er een grote hoeveelheid methaan vrij, wat de atmosfeer beschadigd. 

Thema’s die deze week terugkeren zijn: Circular Fashion, Waste Reduction en (New Textile) Innovation. Het voornaamste doel van deze Fashion Week is om alle ontwikkelingen, innovaties en aanstormende talenten een podium te geven, deze onderwerpen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en alle belanghebbenden partijen met elkaar te verbinden. Daarnaast worden er tastbare handvatten aangeboden hoe actie te ondernemen en te verduurzamen om een positieve impact op mens en milieu te hebben.

Modeshows, workshops, tentoonstellingen en meer..

Tommy Driessen opende donderdag 3 oktober de DSFW met zijn eerste collectie: Fashtainable. Van vintage stoffen uit zijn archief creëerde hij 40 red carpet looks, variërend van black tie jurken tot aan sexy pailletten looks en casual tot chique herenpakken. Vervolgens showden Tim Dekkers, Sharita Karsten en Weiyu Hung vrijdagavond 4 oktober hun duurzame collectie tijdens de Future Fashion Show in de Hallen in Amsterdam. Door het gebruik van natuurlijke ruwe materialen, afval, gerecycleerde plastic flessen en zelfs koffiedik bewijzen zij dat mode ook oplossingsgericht kan zijn!

Maar that's not all! Door het hele land worden diverse evenementen, modeshows, lezingen, winkelroutes, workshops én tentoonstellingen georganiseerd. Op donderdag 10 oktober wordt de expositie ‘Mode op de Bon’ geopend in het Verzetsmuseum. De tentoonstelling, met ontwerpen van o.a. Viktor & Rolf, Ronald van der Kemp, en Lisa Konno, toont hoe de mode veranderde tijdens de bezetting en hoe werd omgegaan met het gebrek aan textiel.

Check de website of Instagram van DSFW om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image