Fendi Baguette Bag

Fendi-Baguette-Bag
Getty Images
31 December 2020

Grace kreeg de Kelly bag, Jane inspireerde het Birkin ontwerp en de Gucci Jackie bag werd vernoemd naar Jackie O. Maar de Fendi Baguette, die Carrie Bradshaw droeg in Sex and the City, was de eerste tas die de titel 'IT-bag' ontving. De Fendi Baguette creerde in 1997 flink wat hysterie na zijn launch. De tas is tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen te verkrijgen, en verdient daarom wat extra aandacht in deze Masterclass.

Fendi Baguette bag

Iedere Baguette heeft karakteristieke details, zoals het prominente Fendi logo op de gesp, wat het een herkenbare tas maakt. De korte strap van de tas is vastgemaakt aan het rechthoekige hardware. De strap is precies lang genoeg om de tas strak onder je arm te dragen, precies zoals de Fransen hun brood droegen. Nu snap je ook waar de naam 'Baguette' vandaan komt. 

De Baguette was de eerste IT-bag van het moderne tijdperk en verschilde veel van de classics, zoals de Birkin, Kelly of Chanel 2.55, door het lichte en kleine ontwerp. Dit maakte de tas perfect voor een nieuwe generatie vrouwen. De Baguette werd ontworpen door Sylvia Fendi en werd in allerlei materialen uitgevoerd: van disco sequins tot bont, satijn en kralen. Sinds het eerste ontwerp in 1997, zijn er meer dan 1000 nieuwe variaties uitgebracht. 

 

Image

Fendi Baguette in Sex and the City

In 1997 kwam de tas voorbij in de populaire serie Sex and the City, en werd de tas een van Carrie Bradshaw's favoriete accessoires. Sarah Jessica Parker zei in een interview dat 'De Baguette zorgde voor veel populariteit in SATC, en het maakte Carrie een game-changing karakter voor vrouwen. Voor het eerst zagen we een vrouw die leefde naar haar regels, en die meer voor een tas betaalde dan voor haar huur, omdat zij dat wou.' Ook heeft de Fendi tas geholpen bij het ophalen van geld voor goede doelen, doordat beroemdheden zoals Scarlett Johansson en Marchesa Georgina Chapman hun favoriete Fendi Baguette veilden. In 2011 werden er 18 Fendi Baguettes geveild, voor een bedrag van €71.000!

 

Image


Fendi Baguette bag comeback

De Fendi Baguette is al een tijdje terug in de spotlights. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende maten, kleuren en materialen beschikbaar, dat we een Fendi Purchase Guide hebben geschreven met alle verschillende soorten Baguette tassen. In 2012 publiceerde Fendi een koffietafel boek van 354 pagina's lang, over de geschiedenis van deze eerste Fendi IT-bag. Het boek viert de 15e verjaardag van de Baguette en bracht nieuw leven in de 'bijna vergeten' tas.