Fendi Baguette Tas

12 January 2015

Grace had haar 'Kelly', Jane was de inspiratie achter de Birkin en Jackie O. kreeg haar eigen Gucci tas. Maar wat veel mensen niet weten is dat het de kleine Fendi Baguette was, die als eerste de titel 'it-bag' claimde. The Baguette vloog voor het eerst over de toonbank in 1997 en zorgde hierna voor een wereldwijde hysteria rondom de tas. In 2012 bestond het tasje 15 jaar en werd er een zestal limited editions ontworpen, de hoogste tijd dus voor een korte Masterclass. 

Een bijzondere naam
Elke Baguette heeft dezelfde karakterstieke kenmerken, zoals het Fendi logo op de sluiting, waardoor je het Fendi paradepaardje direct herkent. Een ander kenmerkend onderdeel van de tas is het korte hengsel, waarmee de tas vlak onder de arm draagt. Net zoals een Frans stokbrood is de tas tussen je arm en lichaam geklemd, vandaar dan ook de quirky naam: Baguette.

De eerste it-bag
De Baguette was de allereerste tas die de titel it-bag kreeg en hij leek in de verste verte niet op andere klassiekers zoals de Birkin, Kelly of de 2.55. De Fendi tas was klein en licht in gewicht, perfect voor de nieuwe generatie 'city girls'. De tas is ontworpen door Sylvia Fendi en was vekrijgbaar in een scala van materialen en kleuren. Van duizelingwekkende pailletten tot bont en satijn tot kralenborduursels. Sinds de eerste Baguette zijn er al meer dan 1000 versies uitgebracht!

Image

It-bags & it-girls
In 1997 werd de tas gedragen door (niemand minder dan) Carrie Bradshaw in de populaire serie Sex & the City. Actrice Sarah Jessica Parker onthulde in een interview dat de tas 'het (mode)tij keerde voor vrouwen in de jaren negentig. Voor het eerst zagen we vrouwen die hun leven leidden volgens hun eigen regels en die, als ze dat graag wilden, meer geld in een tas investeerden dan aan een maand huur uitgaven.' De Fendi Baguette heeft in de loop der jaren ook de nodige bedragen voor het goede doel opgehaald. Zo veilden Scarlett Johansson en Marchesa's Georgina Chapman hun favoriete Fendi al voor het goede doel en hield veilingshuis Christie's recentelijk een grote verkoop van Elizabeth Taylor's landgoed. Tijdens deze veiling werden maar liefst 18 Fendi Baguettes geveild, die samen meer dan €71.000 opbrachten.

Image

The Baguette is terug! 
De Fendi Baguette is recentelijk weer opnieuw in de spotlight gezet toen het Italiaanse modehuis een 254 pagina's tellend boek uitbracht over de historie van de tas. Met het prachtige koffietafelboek werd de vijftiende verjaardag van de Baguette gevierd. Als kers op de taart ontwierp Fendi voor de Lente/Zomer 2012 collectie 6 limited editions van de tas in luxe leersoorten, felle kleuren en met glinsterende details

Op Designer-Vintage vind je al een Fendi Baguette vanaf €770! Klik hier om onze complete Fendi collectie te bekijken.