Ter ere van Second Hand September vroegen we Glamour, Vogue en JAN waarom zij tweedehands winkelen

17 September 2019

September is de modemaand van het jaar en daarom dé maand om stil te staan bij het feit dat we duurzamer om moeten gaan met het maken van keuzes op het gebied van mode. Waarom? Er worden jaarlijks meer dan 100 miljard kledingstukken gemaakt en een groot deel daarvan wordt niet tot nooit gedragen. Bovendien worden er elke week 11 miljoen kledingstukken weggegooid. Dit is natuurlijk funest voor het milieu en zo dragen we niet bij aan een duurzamere wereld. Vandaar dat Oxfam Second Hand September in het leven heeft geroepen.

Het idee van Second Hand September is om de hele maand September geen nieuwe kleding te kopen. En als je jezelf echt niet kunt helpen, kies dan voor tweedehands! Op deze manier geef je kledingstukken een tweede leven. Tweedehands heeft verschillende voordelen. Naast dat het duurzamer is en beter voor het milieu, heb je minder kans om iemand tegen het lijf te lopen met hetzelfde item. Op deze manier zorg je ervoor dat je outfit altijd uniek is (score!).

Bij Designer-Vintage vinden we het belangrijk om designer items een nieuw leven in te blazen. Zo dragen we niet alleen bij aan een duurzamere wereld, ook geven we mensen de kans om hun droomtas te kopen voor een betaalbare prijs, een win-win! Gelukkig denken onze collega's er hetzelfde over. We vroegen 5 van hen naar het belang van tweedehands kopen en verkopen.

1. Anke de Jong is hoofdredacteur bij Glamour en fashion & lifestyle expert bij SBS6. Anke gelooft sterk in girl power. Ze vindt het belangrijk dat je de beste versie van jezelf laat zien en gelooft dat je alles kunt bereiken wat je wilt, zolang je er maar hard voor werkt.

"Ik ben blij dat ik items die ik met veel liefde heb gedragen, kan verkopen. Ik hou van het idee dat mijn kleding, tassen en accessoires een tweede leven krijgen. Op deze manier kunnen andere vrouwen mijn items met veel liefde dragen. Ik zie het als een manier om duurzaam geld verdienen, omdat de kwaliteit van designar items altijd zijn waarde behouden. "

2. Esther Goedegebuure is hoofdredacteur bij JAN en doet dit al jaren met veel passie en plezier. Ze is erg trots op het feit dat JAN in een dalende markt iedere maand een positieve index op de verkoopcijfers heeft.   

“Wie is er nou niet dol op vintage shoppen? Voor een prikkie schaf je de meest fantastische vondsten aan en het is ook nog eens de meest duurzame manier van kopen. Designer-Vintage is een fijne plek om te verkopen. Het ruimt zo lekker op en met de opbrengst kun je je zelf trakteren op iets ‘nieuws'.” 

3. Sanne Groot Koerkamp is hoofdredacteur bij Quest. Sanne zit niet stil. Zo is ze eerder hoofdredacteur geweest van Glamour en heeft ze stukken gepubliceerd voor onder andere het Financiele Dagblad, Trouw en de Viva.  

"Ik koop het liefst tweedehands designer items omdat dat spullen zijn die lang mee gaan en van goede kwaliteit zijn. Het geeft me echt een kick om een item te vinden van goede kwaliteit én voor een goede prijs. Daarbij vind ik het belangrijk om spullen een tweede leven te geven. Als ik iets nieuws koop heb ik het gevoel dat ik bijdraag aan de overproductie, terwijl als ik iets tweedehands koop heb ik het idee dat ik bijdraag aan een beter leven, en daar voel ik me goed bij!"

4. Nieke Mulder is brand manager bij Vogue. Nadat ze is afgestudeerd in Fashion & Branding aan het AMFI en verschillende stages heeft gelopen binnen de modebranche, heeft ze haar plekje gevonden bij Vogue. Als brand manager van Vogue zorgt ze ervoor dat Vogue iedere dag blijft innoveren, uitdagen en bovenal inspireren.

"Ik denk dat het erg belangrijk is dat we ons meer bewust zijn van wat we kopen. Door kleine veranderingen aan te brengen, kunnen we bijdragen aan een duurzamere wereld. Ik probeer bij te dragen door steeds meer vintage te kopen in plaats van fast fashion. De kwaliteit is meestal beter en elk stuk is uniek. En af en toe verkoop ik de spullen die ik niet meer draag. Ik heb bijvoorbeeld een aantal items ingebracht voor de Designer-Vintage Pop-up in de hoop dat ik er iemand anders blij mee kan maken."

5. Tot slot de creative director van GlamourSaskia van Langevelde. Saskia heeft de afgelopen jaren heel wat ervaring opgedaan bij titel als ELLE, VOGUE en natuurlijk GLAMOUR. Ze reist de hele wereld over voor haar baan, maar ondanks dat ze nu in een glamourwereld werkt, blijft ze nuchter. Daarnaast is ze verliefd op de 3 C's: Céline, Coca Cola en Chanel.

"Ik vind het super leuk om vintage te shoppen. Het is goedkoper, het is duurzaam en als je iets vindt wat je echt heel leuk vindt lijkt het wel alsof je de bingo hebt gewonnen."

Wil jij ook meedoen met Second Hand September? Kom langs bij de Pop-up Store en misschien wordt je de trotse nieuwe eigenaar van één van de designeritems van Anke, Esther, Sanne, Nieke of Saskia.

Designer-Vintage Pop-up Store | 17-22 september | Hobbemastraat 3, Amsterdam