5 Simpele tips voor een duurzame kledingkast

givenchy-bag
Getty Images
26 April 2021

Deze week is het Fashion Revolution Week, een week die in het teken staat van het verbeteren van duurzaamheid en ethiek in de mode-industrie. Om de hoeveelheid kledingafval te kunnen beperken in de toekomst, moeten we ons allemaal bewuster worden van ons koopgedrag. Maar waar beginnen we? Het doorvoeren van kleine veranderingen kan vaak al heel veel betekenen: van dingen waar je op kunt letten bij het aankopen van kleding tot hoe je je kleding het beste kunt wassen.

Hieronder 5 eenvoudige tips die kunnen bijdragen aan het verduurzamen van je garderobe.

1.Gooi je kleding minder vaak in de wasmachine

Volgens de Energy Saving Trust is wassen voor 60-80% verantwoordelijk voor de impact op het milieu wat betreft kleding. Door je kleding niet na 1 keer dragen maar na een paar keer dragen te wassen, kun je dit percentage al aanzienlijk verlagen. Ook is het niet nodig je kleding op 40 graden (of hoger) te wassen en is 30 graden vaak al voldoende. Hierdoor bespaar je tot wel 40% energie. En als je het écht goed wil doen, laat je je kleding natuurlijk opdrogen in plaats van met een droger (wat overigens ook erg slecht is voor je kleding).

2. Ruim je kledingkast uit

Kijk eerst wat je allemaal in je kast hebt hangen voor je iets nieuws koopt. Pas als je alles uitlegt, kun je daadwerkelijk zien wat er allemaal in je kast hangt en wie weet kom je wel weer leuke dingen tegen die je vergeten was. Probeer eerst de band te herstellen met de kleding die je al hebt. Je hebt het niet voor niets ooit aangeschaft. Less is more!

3. Kies investeringsaankopen boven impulsaankopen

Investeer liever in items die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, dan items die maar één seizoen meegaan. Misschien zijn deze investeringsaankopen in eerste instantie iets duurder, maar ze gaan uiteindelijk veel langer mee dus het is het investeren waard. Nog beter? Investeer in tweedehands items en zorg dat al geproduceerde items in circulatie blijven. Vraag jezelf af of je je zelfverzekerd en goed voelt als je het kledingstuk aan hebt. Zo ja? Dan is het waarschijnlijk een goede investering! Door simpelweg te bezuinigen op wat we kopen kunnen we in de toekomst een kleine, weloverwogen en hopelijk meer duurzame kast creëren.

4. Probeer altijd organisch katoen te kopen

Stoffen met microvezels zijn erg vervuilend voor de oceanen omdat de deeltjes zo klein zijn dat ze moeilijk op te ruimen zijn. Kies als alternatief bijvoorbeeld voor biologisch of GOTS gecertificeerd katoen. GOTS gecertificeerd katoen wordt vanaf de groei gecontroleerd. Ook houden ze toezicht op een eerlijke handel van boeren, de consumptie van watergebruik, het reguleren van pesticiden en houden ze toezicht op de volledige goederenketen. Probeer ervoor te zorgen dat de stoffen van je kledingstuk uit bronnen worden gehaald die kunnen worden aangevuld en recycle altijd!

5. Gooi kleding nooit weg

Kleding die gewoon bij het vuilnis wordt gestort, wordt verbrand of komt terecht op de vuilnisbelt. Als je iets niet meer draagt, kun je er altijd iemand anders blij mee maken door het te verkopen. En als het echt niet meer kan worden gedragen, kan het altijd nog worden gerecycled. Er zijn verschillende plekken waar je je oude kledingstukken kunt doneren om ze een tweede leven te geven. Eerst proberen je item te verkopen? Wij helpen je graag met het verkopen van jouw designer items.

Succes en vooral veel plezier met het verduurzamen van je kast!