Waarom je vintage zou moeten shoppen

Getty Images
16 January 2020

Het is ondertussen wel duidelijk dat de mode-industrie één van de vervuilendste industrieën ter wereld is. Des te meer reden om vintage items aan te schaffen. Het is van belang dat kleding, maar ook zeker tassen en andere accessoires een tweede leven wordt ingeblazen en dat het niet op de vuilnisbelt belandt. En dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Er wordt vergeleken met 15 jaar geleden meer dan 60% meer kleding en accessoires gekocht. Verontrustende cijfers onthullen dat gemiddeld 70% van de garderobe ongedragen in de kast blijft hangen.

Het is even schrikken, maar als je je bedenkt dat er voor de productie van één jeans 7.300 liter water wordt gebruikt, dan ga je bij jezelf wel even twee keer na of je die ‘nieuwe’ jeans wel echt nodig hebt. 7.300 liter water staat namelijk gelijk aan 10 jaar lang water drinken. Als je een item een tweede leven inblaast, bespaar je 73% op CO2, chemicaliën en water. Het is dus cruciaal dat er gerecycled wordt.

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van tweedehands designer items?

1. Goede investering

Een groot aantal vintage designer tassen, denk bijvoorbeeld aan de Chanel 2.55 of Hermès Birkin, worden naarmate de tijd vordert steeds meer geld waard. Toen Coco Chanel in 1955 de Chanel 2.55 ontwierp, was de verkoopprijs van deze tas  220 dollar. Voor deze tas betaal je nu rond de 6.000 dollar. Bedenk dus dat wanneer je een designer item koopt, hij meestal in waarde stijgt.

2. Betaalbaar

Pre-owned designer items zijn betaalbaarder dan gloednieuwe designer items. Een vintage tas kan soms wel 50 tot 70% goedkoper zijn dan een spiksplinternieuwe tas. Ook is de kwaliteit van vintage items beter dan nieuwe items. Destijds stond kwaliteit boven kwantiteit en dat is dus terug te zien aan vintage designer items.

3. Uniek

Laten we eerlijk zijn, niemand vindt het leuk om iemand in dezelfde kleren of met dezelfde tas te zien lopen. Vintage designer items worden niet meer gemaakt, waardoor de kans heel klein is dat je iemand tegenkomt met hetzelfde kledingstuk/ item.

4. Duurzaam

Door een designer item een tweede leven in te blazen, draag je niet alleen je steentje bij aan de aarde, maar je krijgt ook unieke items van betere kwaliteit voor een leuke prijs. Een goed duurzaam concept is ‘one in- one out’. Wanneer je een nieuw item aanschaft moet je afscheid nemen van een oud item uit je kast. Dus als je een vintage trui aanschaft, moet een andere trui je kast verlaten. Een nieuwe tas gekocht? Een ‘oude’ tas moet gaan.  

Elk vintage designer item is one of a kind. Wij denken dat wanneer je eenmaal vintage gaat, je misschien nooit meer terug wil naar het kopen van nieuwe items. Wat zijn jullie ideeën hierover?