Women We Love: Anna Liss

29 June 2016

Van jongs af aan ben ik bezig geweest mode. Als klein meisje verkleedde ik mij dagelijks in de meest gekke creaties en al gauw zat ik voor mijn 10e al achter de naaimachine. Kunst en affiniteit met mode heb ik van huis uit meegekregen. Dat ik als 17-jarig meisje toegelaten werd op het AMFI Fashion & Design came as no surprise. 

De start van The Fashion Lisst
Ik liep stage bij Anna Sui in New York. Na mijn studie besloot ik een eigen idee uit te werken, The Fashion Lisst. Net voor de sample sale hype wilde ik alle dergelijke initiatieven van fashion bedrijven onderbrengen in éen grote ruimte, de Amsterdam RAI. Een walhalla voor de consument omdat je er afgesprijsde designer wear vond toegankelijk voor iedereen. Daarnaast bood ik een platform aan voor jonge upcoming designers omdat die ook hun kans verdienen een breder publiek te bereiken. Met een rij tot aan de A10 kunnen we stellen dat het een succesvol event was.

Mode is onderdeel van wie ik ben
Toen ik moeder werd wilde ik meer dan alleen mij focussen op de commercielere kant van zaken. Mode blijft voor altijd in mijn hart. Het is een vorm van art en is ook onderdeel van wie ik ben. Ik geniet ontzettend van echt craftmanship zoals Christian Dior en Yves Saint Laurent het bedoelt hadden, hoe het sommigen als Karl Lagerfeld lukt een mode huis succesvol te blijven neerzetten, de belijningen van Balenciaga, het geniale handwerk van Dries van Noten, gedeconstrueerde ontwerpen van Margiela, ieders visie op esthetiek en de creatieve vertaling naar de consument.

Ik koester een liefde voor schoonheid vertaald naar meer dan kleding. Het zijn de nerven in een herfstblad, de structuur van leer wat is gaan werken in een vintage tas, hoe stof zich tot een bepaald silhouet weet te vormen om je lichaam heen en hoe de natuur mij keer op keer weet te verbazen met haar kleur creaties. Ik begrijp dat ontwerpers en modehuizen eindeloze inspiratie halen uit hun omgeving. Als ik een designer piece aanschaf dan koop ik een stukje geschiedenis en een visie.

Favoriete vintage item in je kast?
Een Christian Dior overhemd van mijn opa. Ik draag hem al sinds mijn pubertijd. Het is een white collar. Echte kwaliteit vergaat niet. Het voelt vertrouwd dat ik nog steeds een paar stukken in mijn kast heb hangen die inmiddels onderdeel van mij zijn geworden en uit mijn familie komen. Die met elke levensfase mee gaan.

Beste vintage find?
Céline box op Designer-Vintage. 

Image

Wanneer ben je vintage gaan kopen?
Ik struinde vroeger al in elke stad tweede hands winkels, vintage markten en sample-sales af. Zeker in mijn mode academie jaren waarin ik altijd op zoek was naar inspiratie en authentieke stoffen. Mijn kledingkast is altijd een mix geweest van 2e hands, vintage en nieuw.

Op je wishlist:
Een vintage Constance van Hermès, zo eentje die Kim, the vintage queen, heeft.. Sinds ik met een connaiseur bij Christies heb gesproken en het leer van Hermès heb vergeleken aan andere modehuizen moet ik eerlijk toegeven dat mij het verschil nog duidelijker is geworden. En hoe ouder de tas hoe mooier het leer. Er gaat weinig op tegen heritage. Meer hierover in mijn volgende interview voor Designer-Vintage.

Vintage wisdom voor onze lezers:
Koop vanuit je hart. Voor jezelf, omdat jij het mooi vindt ongeacht wat anderen vinden of wat hip is.